Łączna liczba wyświetleń

9 listopada 2016

DYNIOWO KOLOROWO


      

       Jak by mogła się zakończyć jesień bez tradycyjnej zupy dyniowej. W tym roku w moim małym ogródeczku choć niedbale i od niechcenia posiana, dynia obrodziła bardzo obficie. Jest już w zalewie octowej włożona w słoiczki, pokrojona w kawałki i zamrożona oraz przerobiona na pyszny słodko-ostry dżem. Teraz przyszedł czas na smaczną, kremową zupę dyniową. Przepis posiadam ze strony internetowej Ewy Wachowicz.  To wspaniały przepis na kolację ponieważ zupa jest lekka, a za razem bardzo sycąca co pozwoli być może uniknąć nam wieczornego podjadania byle czego( tak z tym mam największy problem). Zupa jest też prosta do wykonania i nie zajmuje dużo czasu dlatego warto ją zrobić(pewnie inaczej nawet bym do tego nie podeszła bo taki tam ze mnie raczej marny kucharz :)). Polecam ją naprawdę szczerze dla wszystkich.





SKŁADNIKI:

       jedna średniej wielkości dynia
                                            
     jedna większa cebula
                                          
  jeden większy ziemniak

  500 ml bulionu warzywnego

    kawałek kiełbasy zwyczajnej

grzanki z chleba razowego
(robię je w tosterze)

prażone pestki dyni i słonecznika



A tak  to robimy:

 1. W garnku rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam na niej cebulę aż będzie szklista. Następnie do garnka dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka i znów chwilę podsmażam. Na końcu wrzucam pokrojoną również w kostkę dynię. Wszystko to razem podsmażam jeszcze przez chwilę.

2. Gdy wszystko się lekko podsmaży zalewamy warzywa bulionem i gotujemy do miękkości. Można dodać jeszcze gałązkę rozmarynu.

3. Gdy warzywa będą już mięknie wszystko blendujemy. Podajemy z grzankami, podsmażoną kiełbasą i prażonymi pestkami dyni i słonecznika.







Życzę smacznego, kolorowo-dyniowego wieczoru

2 komentarze: