Łączna liczba wyświetleń

15 czerwca 2016

Cukiniowa Pizza


       Dziś pokaże wam jak przygotować szybki, zdrowy i smaczny obiad. znalazłam ten przepis w internecie , niestety nie pamiętam gdzie go znalazłam ale serdecznie pozdrawiam autora.
       Ciasto do pizzy jest z cukinii i mimo moich obaw o smak wyszło bardzo smaczne. Na wierz można dołożyć wszystkie ulubione dodatki, ja  zostałam przy  serze i rukoli  bo te dodatki lubię najbardziej. 

Składniki:
2 średnie cukinie
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki sezamu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sos:
puszka pomidorów krojonych
sól, cukier zioła prowansalskie i pieprz do smaku

Wierzchnia warstwa:
400 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa
tarty żółty ser

A tak to robimy:
       Cukinię zetrzeć na tartce o grubych oczkach .Cukinii nie obieramy. W skórce jest najwięcej witamin. Odciskamy sok. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajka, mąkę, płatki, sezam, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną cukinie wykładamy na blachę wyłożoną papierem lub folią aluminiową. Jeśli używasz foli pamiętaj aby ją posmarować oliwą inaczej ciasto przyklej się do folii. Rozłożyć na cienki placek. Piec w temperaturze 200'C przez 20 minut ale tak na prawdę trzeba sprawdzać patyczkiem czy już jest upieczone.
 Przez ten czas przygotujmy sos i wierzchnia warstwę. Pomidory wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy aż stanie się gesty. Pieczarki trzemy na tartce o grubych oczkach, cebule kroimy i wszystko smażymy aż pieczarki odparują. doprawiamy do smaku. Upieczony spód pizzy sparujemy sosem, rozkładamy pieczarki, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut aby ser się rozpuścił. Na koniec posypuję rukola lub czym tam chcemy.






















Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz